חפשו כל דבר:

מבולבלים? בואו לקבל עצה של מומחה:

    לייעוץ טלפוני ויצירת קשר

    השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

      אבחון פסיכולוגי

      מטרת האבחון הפסיכולוגי לאבחן ולהעריך בעזרת סדרה של מבחנים את תפקודם הרגשי, ההתנהגותי והאינטלקטואלי של מבוגרים, בני נוער וילדים.

      אבחון פסיכולוגי התפתחותי

      זה שם כולל לסדרה של מבחנים אשר מספקים הערכה להבנת מצבו הבין אישי, הפסיכולוגי האינטלקטואלי, הרגשי וההתפתחותי של המאובחן בהקשרים לימודיים, כול אבחון הוא שונה בהתאם לגיל וסיבת הפנייה של המאובחן

      מה בודקים באבחון פסיכולוגי? 

      אבחון פסיכולוגי מבוסס על איסוף מידע על הנבחן בתקופות שונות בחייו על ידיי שאלוני דיווח עצמי וגם במקרה של ילדים ונוער שאלוני דיווח מהמוסדות החינוכיים, בנוסף שימוש בסדרה של מבחנים שונים שנועדו לבחון מגוון רחב של תפקודים כגון:

      זיכרון קצר טווח

      תפקודי תפיסה ועיבוד

      מדדים של ריכוז

      IQ – אינטליגנציה

      תפקוד ויכולות שפתיות

      יכולות הבעה בעל פה

       

      למי האבחון מתאים?

      האבחון מתאים לילדים מגיל גן ועד מבוגרים, לרוב ילדים ובני נוער מגיעים לאבחון בעקבות הפנייה של המוסד החינוכי שבו הם לומדים (הפנייה מיועצת בית ספר או מורה) כדי לבחון מגוון בעיות וקשיים כגון:

      –        הפרעות קשב וריכוז

      –        התנהגות חריגה

      –        מיומנות חברתית

      –        שינויים במצבי הרוח

      –        מוכנות לכיתה א'

      –        לקויות למידה

      –        חרדה\ דיכאון

      –        קשיים רגשיים

      –        מחוננות

      בנוסף הורים פונים לאבחון פסיכולוגי גם במקרה של

      –        בעיות בקשר הורה ילד

      –        אבחון לאוטיזם

      –        תת הישגיות

      –        קשיים בעיבוד מידע

       

      מי עורך את אבחון?

      האבחון נערך על-ידי מנהל המכון חביב טרמנס פסיכולוג חינוכי מומחה בעל 30 שנות וותק.

      כמה זמן נערך האבחון?

      משך האבחון משתנה בהתאם לגילו של הנבדק ומספר המטלות שאיש המקצוע נדרש להעביר ונע בין שעה וחצי לשעתיים, לא כולל שיחה מקדימה ושיחת סיכום עם הנבדק והוריו.

       

       

      לייעוץ טלפוני ויצירת קשר:

      השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

        מידע נוסף בנושא

        אחרי האבחון

        התוצר של אבחון פסיכולוגי התפתחותי הוא המלצות ביחס לטיפול מתאים, ככל שנדרש. ההמלצות יכולות לכלול למשל המלצה על תוכנית טיפול לילד שתקדם אותו בהתפתחות האישית שלו בהתאם לצרכים שלו. כאמור ההמלצות גם יכולות להיות מוגשות למחלקות הנוער בעיריות לוועדות השונות הרלוונטיות, והן לצרכי קבלת קצבאות ותשלומים מהביטוח הלאומי במקרי אבחון שמיוחסים לרצף על הספקטרום.

        ככל שמתגלים אצל הילד קשיים ממשיים (או חשד) בתחומי השפה, המוטוריקה, הגמילה, השינה, ההתנהגות, התפקוד בגן לעומת הבית, בהבעה או בהבנה מאוחרת – יש לפנות לביצוע של אבחון פסיכולוגי התפתחותי במכון מקצועי.

        מסגרת אבחון פסיכולוגי התפתחותי

        במסגרת אבחון פסיכולוגי התפתחותי כולל רכיבים שונים כמו למשל ביצוע של תצפיות בגן, תצפיות תוך כדי משחק חופשי של הילד או הילדה, שאלונים עבור ההורים, מטלות ציור לילד ועוד. במסגרת האבחון מבוצע שימוש בכלי אבחון שמתאימים לכל שכבת גיל ומטרתם לאבחן את מצבו של הילד על בסיס מטלות בסיטואציות שונות. כך למשל נבדק התחום התפיסתי שכולל את היכולת לפעולות מוטוריות עדינות, יכולת להרכיב פאזלים ועוד. לצד התחחום התפיסתי נבדק גם התחום המשחקי שכולל את בדיקת תגובות הילד לאור וקול, להבנת רעיונות במשחק, ליכולת להיות חלק ממשחק משותף לעומת משחק של יחיד ועוד.

        המטרה

        המטרה הראשית של אבחון פסיכולוגי התפתחותי היא להמליץ על מסגרת החינוך שמתאימה לילד לצורך מיצוי היכולות שלו. המסגרות האפשריות הן מסגרת רגילה, או מסגרות אחרות כמו גן טיפולי או תקשורתי. קיימת גם מסגרת של גן רגיל אך עם סייעת לילד. היבט נוסף לצד המסגרת החינוכית הוא הדרכת ההורים ביחס לטיפול בילד נוכח המצב, כאשר לעתים ההורים עוברים טיפול פסיכולוגי.

        הצורך בביצוע של אבחון פסיכולוגי התפתחותי עולה כאשר מתגלים אצל הילד סימנים כמו איחור בהתפתחות, קשיי מוטוריקה, קשיים רגשיים או חברתיים, עיכוב שפתי ועוד. במקרים כאלו נדרש לבצע את האבחון כאשר כדאי לדעת שהביטוח הלאומי מכיר באבחון זה לצורך קבלה של קצבאות, והעיריות מכירות באבחון זה לצורך וועדות אפיון וזכאות למסגרת לימודים מיוחדת או להקלות בלימודים.

        היכן

        ניתן לתאם אבחון פסיכולוגי לילדים במכונים פרטיים ברחבי הארץ. חשוב לדעת כי לעתים ישנם תורי המתנה, ולכן חשוב לשריין את מועד הבדיקה בהזדמנות הראשונה האפשרית.

        הכנה לאבחון פסיכולוגי לילדים

        ניתן בהחלט לבצע הכנה של הילד לקראת אבחון פסיכולוגי לילדים, כאשר מטרת ההכנה היא להקל על הילד, להפיג חששות ולגרום לו להפיק תועלת מיום הבדיקה. ההכנה יכולה לכלול הסברים לקראת התהליך באמצעות חידות, משחקים ויצירה. ההורים יכולים גם להסביר לילד שהאבחון יאפשר להורים להבין מהם התחומים החזקים של הילד ולפתח אותם.

        חשוב מאוד שהילד יבין שלא מדובר במבחן. אבחון פסיכולוגי לילדים דורש מהילד לבצע את המטלות בצורה אמיתית, ולא להצטיין במסגרת בחינה. כן חשוב שהילד יגיע לאבחון אחרי שינה מספקת, ארוחת בוקר מזינה ושיש ברשותו אביזרים חיצוניים ככל שהוא זקוק לכך כמו משקפיים למשל או מכשיר שמיעה. חשוב גם לציין שאם ילדכם נוטל תרופות על בסיס יומי, הרי שביצוע האבחון לא מבטל את נטילת התרופה.

        סוגי אבחונים

        ישנם כמה סוגים של אבחונים פסיכולוגיים לילדים כאשר סוג האבחון  נקבע בהתאם לצרכים ולסיטואציה. ישנו אבחון פסיכולוגי לילדים בגיל הרך ואבחון כזה מתקיים בחלק מהמקרים בנוכחות ההורים – זאת בניגוד לאבחון פסיכולוגי שמבוצע אצל ילדים שאינם משתייכים לקבוצת הגיל הרך. האבחון כולל ביצוע של פעולות ומטלות שונות במטרה להעריך את תפקוד הילד. המטלות כוללות שימוש ביכולות קוגניטיביות לצד יכולות עיבוד ותפיסה, קשב וריכוז והתנהגות. האבחון נפרס על פני כמה שעות כאשר לא בהכרח מדובר במפגש אחד, אלא יותר.

        אבחון פסיכולוגי לילדים

        הסיבות לביצוע של אבחון פסיכולוגי לילדים מגיעות מכמה היבטים, כאשר האבחון עצמו מבוצע בהתאמה לכך שמדובר בילד ולא באדם בוגר. ההגעה לאבחון פסיכולוגי מגיעה כאמור מסיבות שונות כמו למשל חשד לבעיה קוגניטיבית, קשיים חברתיים, חרדות שיש לילד, קשיי לימודים ועוד. מטרת האבחון היא גם לאתר את הבעיה ולהציע תוכנית טיפול מתאימה, כמו גם העובדה כי במקרים מסוימים תוצאות האבחון הפסיכולוגי מהווים בסיס לשעות לימוד מתוגברות המוכרות על ידי משרד החינוך או שילוב במסגרת לימודים מיוחדת.

        אבחון פסיכולוגי – רצף הספקטרום

        כאמור אחת הסיבות לביצוע של אבחון פסיכולוגי היא  חשד הימצאות על רצף הספקטרום. אבחונים פסיכולוגיים שמבוצעים על ידי פסיכולוגים עם הכשרה קלינית מוכרים על ידי המוסד לביטוח לאומי – בכפוף לעמידה בתנאים הרלוונטיים. אבחון כזה כולל בחינה עמוקה של היבטים רבים כמו למשל מיומנויות תקשורת, יכולות מילוליות, צורת תקשורת לא מילולית, תפקוד מוטורי ותפיסתי, יכולת הבנה של השפה ועוד.

        ככל שישנו צורך לבצע אבחון פסיכולוגי יש לבצע את האבחון אצל מאבחן מוסמך שעומד בדרישות, וכן לוודא כי המקום בו מבוצע האבחון מוכר לצרכי מטרת האבחון (לקויות למידה, רצף הספקטרום ועוד).

        מהלך הביצוע של אבחון פסיכולוגי

        אבחון פסיכולוגי מבוצע לרוב במכונים פרטיים כאשר טרם האבחון עצמו מבצעים שיחה מקדימה (intake). נציין כי ישנו הבדל בין מהלך של אבחון פסיכולוגי לילדים, לבין זה של מתבגרים ולבין זה של מבוגרים. כאשר מדובר על ילדים ומתבגרים חשוב לבצע הכנה מתאימה עם ההורים יום לפני ולאכול ארוחת בוקר מזינה. האבחון כולל לעתים גם שליחת חלק מהממצאים שעלו באבחון לבדיקה חיצונית.

        בזמן האבחון נבדקת רמת האינטליגנציה, האישיות ומצב רגשי-נפשי. התהליך כולל גם סקירת התיק הרפואי וביצוע של מטלות שונות.

        אבחון פסיכולוגי לעתים בא לצד אבחון דידקטי, במסגרת של מבחן פסיכודידקטי שמטרתו לאתר קשיי למידה על רקע קוגניטיבי או רגשי אצל הילד. ישנם מקרים בהם מבוצע אבחון פסיכולוגי בלבד, ללא האבחון הדידקטי – ועל כך נפרט במאמר הבא בצורה תמציתית. ישנם מקרים שונים שמביאים לביצוע של אבחון פסיכולוגי וחשוב להכיר את ההבדלים, את המשמעויות ואת ההנחיות – על מנת לחסוך בלבול, בזבוז זמן וקבלת החלטות שגויה.

        מהו אבחון פסיכולוגי?

        אבחון פסיכולוגי הוא אבחון שבודק ומעריך תפקוד אינטלקטואלי, התנהגותי ורגשי. האבחון מבוצע על רקע נסיבות שונות כמו למשל הופעה או חשד לקשיי למידה אצל הילד, קושי בריכוז בכיתה, קושי חברתי, חרדה, חשד רצף על הספקטרום, פער לימודי בין היכולות להישגים וסיבות נוספות. גם בדיקת מוכנות לכיתה א' וגם אבחון של מחוננות דורשים ביצוע אבחון פסיכולוגי.

        אולי יעניין אתכם

        אבחון פסיכודידקטי – אבחון משולב

        אבחון פסיכו דידיקטי משלב בין האבחון הפסיכולוגי והאבחון הדידקטי ובוחן את ההשפעות הרגשיות והן את התפקודים הקוגנטיביים והפסיכולוגיים על יכולות הלמידה. מהו אבחון פסיכודידקטי? אבחון המשלב את...

        אבחון דידקטי

        אבחון דידקטי נועד לזהות ולהעריך לקויות למידה תוך בחינת יכולות קוגניטיביות שונות. מטרת האבחון הדידקטי לאפיין את הקשיים ולהתאים את אסטרטגיות הלמידה בצורה מיטבית לנבדק. מה...

        אבחון מוכנות לכיתה א’

        אבחון המוכנות לכיתה א' נועד לבחון את הבשלות הקוגניטיבית והרגשית לפני העלייה לכיתה א'. מי עורך את האבחון? האבחון נערך על-ידי פסיכולוג חינוכי מומחה חביב טרמנס (מנהל...

        מבדק מוקסו – MOXO

        מבדק מוקסו הינו מבדק שנועד לעזור עם השלמת האבחון הקליני בנושאים של הפרעת קשב וריכוז והתאמת הטיפול, המבדק הינו ממוחשב. מה מטרת המבחן? מבדק MOXO משמש ככלי...
        קידום אתרים קידום אתרים